sobota 30. listopadu 2013

Indiánské citáty a moudrosti

Indiánské chápání světa, dar vidět věci za horizontem hmatatelného, ​​úcta k přírodě i k člověku jako takovému se odrážely i v jejich moudrých ponaučeních, výrocích, jednoduchých, ale o to hlubších myšlenkách. Z jejich citátů přímo vane vítr vážnosti, úcty a pravdy. Manitu myslí na všechny stejně.Vaše životy jsou si rovny. Život žádného člověka nepřevyšuje život druhého. Všichni máme stejný život. Nikdo neví, kdy zemře.

Tanec Bílého bizona,Fox 

Nesmíš lpět na svém smutku a v ni přechovávat nepřátelské city vůči druhým. Důvěřuj sám sobě a lidé budou mít o tobě lepší mínění a Manitu ti pomůže.

Bílé Pero, Ojibwa

Nebuď smutná. Neštěstí postihne i ty nejmoudřejší a nejlepší  muže. Smrt vždy bude přicházet a přichází nevhod. Je to příkaz Velkého Ducha a všechny národy a lidé ho musí poslouchat. Za tím, co patří miulosti, a čemu nelze zabránit, netřeba smutnit. Neštěstí nekvete jen na naší cestě. Roste všude.
Láska je něco, co můžeš po sobě zanechat, když zemřeš. Takovou má moc. Chromý Jelen, Lakota Lidé umírají, ale znovu ožijí ve skutečném světě Wakan-Tanku, kde není nic, jen duše všech věcí; a tento skutečný život můžeme poznat zde na zemi, pokud očistíme svá těla a mysli a budeme tak blíže k Wakan-tanku.

Černý Los, Oglala Sioux 

Žij svůj život tak, aby strach ze smrti nevstoupil do tvého srdce.Tecumseh, sauna Svůj život musíš žít od začátku do konce. Nikdo jiný to nemůže udělat místo tebe.

Stařec, Hopi

 Neboj se plakat. Pláč osvobodí tvou mysl od smutných myšlenek.

Don Talayesva,

 Hopi bílí muži vědí hodně. Přesto staví velké domy, jakoby měli žít navždy. Ale bílí muži nemohou žít navždy. Zanedlouho se bílí muži obrátí na prach stejně jako já.

Mladý náčelník, čirok

Nic nežije dlouho. Pouze zem a hory.

Bílá Antilopa, píseň smrti, Šejen

 Co je život? Je to záblesk svatojánské mušky v noci. Je to dech bizonů v době zimy. Je to malý stín, který sklouzne po trávě a ztratí se v západu slunce."

Žádné komentáře :

Okomentovat