pátek 6. prosince 2013

Indiáni kontra US Marshals

 Národ bez historie je jako vítr v stepní trávě říká staré indiánské přísloví. V duchu těchto slov byla v roce 1973 vykopána válečná sekera na místě zvaném Wounded Knee Krvavé koleno, v rezervaci Pine Ridge.Ano, čtete správně, v roce 1973. A proč právě Wounded Knee? Právě zde skončil poslední odpor severoamerických Indiánů a zároveň i romantika Divokého Západu. V zimě, 29. prosince 1890, zde armáda zmasakrovala při odzbrojování tři sta nic netušících indiánských mužů, žen a dětí.

Muž Žlutý medvěd

Na místě, kde leží v zemi kosti předků, se opevnilo několik stovek Indiánů a začalo novou válku za svobodu a rovnoprávnost.Zmanipulované volby kmenového náčelníka, popírání občanských práv, korupce, úplatky a nezaměstnanost dělali ze života v Pine Ridge hotové peklo.Poslední kapkou byla úmyslně nevyšetřeného vražda v hospodské rvačce, při níž byl zabit indiánský muž Žlutý medvěd.   Vzdát se ve chvíli, kdy je všechno proti tobě, je znak slabosti a zbabělosti  vmetl do tváře bělochům kdysi dávno bojovník Náčelník orlů. Opět se tedy střílelo, tekla krev a požadavky vzbouřenců se dostaly do médií celého světa.

Masakr

Vzdorovat puškami a noži Národní gardě vyzbrojené obrněnými vozidly a tanky bylo směšné. I tak však tento konflikt trval několik týdnů. Zrodily se noví hrdinové a nové oběti. Do konfliktu zasáhlo OSN a indiánští aktivisté tak nesli odkaz na nejvyšší místa ve Washingtonu. Situace se však po událostech na Wounded Knee vůbec nezlepšila. V příštích třech letech došlo v Pine Ridge k 67 vraždám a od roku 1973 zde bylo celkem zavražděno kolem tří set lidí.


Obsazení ostrova Alcatraz

Tyto události ale nebyly jediným pokusem původních Američanů v boji o svou zem. V roce 1969 se Indiáni spojili s militantními organizací černochů - Černí panteři a obsadili ostrov Alcatraz u San Francisku. Opíraly se o sto let starou smlouvu s Fort Laramie, podle níž mají právo užívat neosídlenou zem. Po zrušení známé věznice se tak naskytla vhodná příležitost. Časem se zde podařilo vybudovat komunitu, která žila z darů a turistiky. V roce 1970 ale americká vláda vyhlásila blokádu ostrova av následujících jednáních nabídli vládní agenti za odstoupení ostrova čtvrt milionu dolarů a právo užívat polovinu ostrova. K dohodě však nedošlo a komunita byla vyhoštěna násilím. Poprvé v historii přitom zasáhl vůči Indiánům speciální oddíl US Marshals.

Žádné komentáře :

Okomentovat