středa 4. prosince 2013

Vidlorohů - severní Šajenka

Dívka jménem vidlorohů se narodila roku 1847 v šajenském táboře nedaleko řeky Severní Platte. Podle Hardoffa se jmenovala Howling Woman .Jedná se pravděpodobně o jméno Hé? Ohnéstoohé? E Zpívající žena .Jejími bratry byli známý šaman Bílý býk Hoto? ohvó? komaestse  a Bílý měsíc ESE? heohvó? komaestse . Bílý býk, který se narodil kolem roku 1837, byl starší než Bílý měsíc. Jeho otcem byl Severní levá ruka, který musel odejít do vyhnanství.Žil s Apači a Arapahů a postupně se oženil se třemi ženami  matkou Bílého býka je Arapažka ,takže není jasné, jestli mají s bílým býkem společného otce, matku nebo oba rodiče.Dětství a mládí strávila mezi jižními Šajeny. V listopadu 1868 přežila vražedný útok Custerově kavalerie na vesnici Černého kotle na řece Washita, poté odešla na sever. Byla v šajenském táboře náčelníka Starého medvěda, který 17.března 1876 napadli Reynoldsovi vojáci.

Kate Bighead

Doposud pod agenturního jménem Kate Bigheadová, poskytla v roce 1927 Své vzpomínky lékaři působícímu v rezervaci severních saje Thomasi Baileymu Marquise 1869-193 . Byly publikované v roce 1933 pod názvem She Watched Custer 's Last Battle: Her Story, Interpreted, in 1927.Před polednem 25.června 1876 přemluvila Bílého býka, aby jí půjčil svého koně, že pojede do bitvy a vyhledá svého synovce jménem hlučně Kráčející  Néstónévahtsestse  a bude ho povzbuzovat písněmi, které v jeho srdci vznítí odvahu.Indiánka s nadšením vyprávěla o tom, jak se velice osvědčily luky a šípy, které indiánští válečníci ukrytí v roklinách a stržích odstřelovali vojáky v jejich úkrytech postavených na hřebenech. Také se příliš neostýchala, když líčila jak společně s ostatními ženami a sotva odrostlými dětmi mrzačily těla padlých nepřátel. Šajenů a Lakotovů uřezávali u Little Bighornu končetiny padlým, ale i ještě žijícím vojákům především jako trofeje pro tance vítězství a skalpové tance. Byla to běžná praktika válečnického národa z planiny.

Boj s Custerem

Mluvila o strachu, ale i statečnosti žen, které přiváděly ukořistěné armádní koně Přímo ze středu bitvy, oblečeni do uniforem svlečených s mrtvých vojáků.Kate se pohybovala po bojišti a hledala svého milovaného synovce společně s jeho přítelem dřevěnou nohou  Kahamaxéveóhtáhe. Pátrání skončilo tragicky.Našla ho ležícího v rokli s prostřeleným tělem a pobodaným šavlí. Pomohla ho dopravit do vesnice, ale doposud bylo pozdě v noci skonal v jejím náručí. Její náklonnost k hlučně kráčejícímu byla dána tím, že neměla vlastního syna. O několik let později ale syna porodila, byl to William Bighead, který sloužil ve dvacátých letech minulého století u šajenské policie.Kate později prohlásila o boji s Custerem.  Mohlo být mnohem víc zabito, kdyby Ma? Heo?  nedopustil, že bílí muži zešíleli a obrátili své zbraně proti sobě." (Ma? Heo? o je šajenský výraz pro stvořitele světa .
Na jaře 1877 se rodina Bílého býka  tedy i Bílý měsíc a vidlorohů  usadili poblíž pevnosti Fort Keogh na Yellowstonu. Necestovala tedy s lidmi Malého kojota a Tupého nože do Oklahomy. Když v roce 1959 zemřela, byla jedním z posledních lidí, kterří pamatovali boj s Custerem, ne-li posledním. V americkém filmu Syn Jitřenka z roku 1991 vystupuje i postava Kate Bigheadové, která je průvodkyní příběhu, vypravěčským hlasem.

Žádné komentáře :

Okomentovat